Bornholm Frit

Bornholm Frit

Kunst, Rytmisk musik, Klassisk musikRønneLørdag 18. september
Se Min kulturuge

Den 5. april 2021 markerede 75-årsdagen for russernes afrejse fra Bornholm og dermed reelt Bornholms befrielse. Mens det øvrige Danmark den 4. maj 1945 kunne fejre befrielsen og afslutningen på 2. verdenskrig, gik det helt anderledes for sig på Bornholm. De tyske tropper nægtede at overgive sig til de sovjetiske styrker, hvilket medførte et massivt bombardement af Rønne og Nexø, med store menneskelige tragedier og materielle omkostninger til følge. Herefter var Bornholm i praksis underlagt russisk overherredømme i næsten et år.

Bornholmerne følte sig med rette, både glemt og svigtet i stormagternes efterfølgende spil om fordeling og grænsesætning i Europa. Det satte sig dybe ar i den bornholmske folkesjæl.

  1. april 1946 forlod russerne så endelig Bornholm og bornholmerne kunne atter ånde lettede op og igen føle sig frie og som en del af Danmark.

Koncert & fællessang

Bornholms særlige udsatte position og skæbne, er baggrund for begivenheden Bornholm Frit. Inspireret af de alsangsstævner, der foregik over hele Danmark under den tyske besættelse og således også på Bornholm, inviteres der til en fejring af friheden med fællessang og koncert og stærke solistpræstationer.

Bornholm Frit tager afsæt i et musikalsk repertoire af gamle kendte sange fra tiden omkring og efter besættelsen, men præsenterer også nyere kendte, som helt nyskrevne sange der understøtter frihedstemaet bredt.

Aktuelt markerer Bornholm Frit også i en nutidig kontekst, at vi nu næsten kan leve normalt igen, efter halvandet års pandemi, afsavn og isolation. En tid der måske har givet os en flig af forståelse for, hvordan det er at miste sin frihed, relationer og virketrang. Sammen kan vi nu fejre og værdsætte frihedsbegrebet i alle dets former med livemusik, fællessang og nærvær. 

Medvirkende:

SAGA Vokalensemble:

Lykke Appelon, sopran

Angelica Asp, sopran

Freja Eva Lockenwitz, mezzosopran

Nanna Varmer Ipsen, alt

 

Signe Asmussen, mezzosopran

Henriette Engelhart, Sanger og korleder

Signe Koefoed, sanger

Kalle Brandt, sanger og sangskriver

Michael Friis, bassist og orkesterleder

Thor Backhausen, pianist og komponist

Henrik Billing, sanger og sangskriver,

Jakob Seerup, konferencier og museumsinspektør

Sing Alive ungdomskor

Praktisk info

Kun for gæster med Kulturugearmbånd

Sted

Store Torv i Rønne

Dato

Lørdag 18. september

Tidspunkt

14.00 - 15.30

Entré

gratis

Kulturspor

Kunst, Rytmisk musik, Klassisk musik

Bemærkninger

Det er gratis at deltage i Bornholm Frit 😊

Medbring din smartphone, så du kan downloade sangteksterne og info om Bornholm Frit på: https://www.billings.dk/

Medbring også gerne en klapstol, et lunt tæppe og drikkevarer efter behag.

Medvirkende musikere og solister opdateres løbende på: https://www.facebook.com/bornholmfrit

https://www.billings.dk/

Bornholm Frit bliver til i samarbejde med og støtte fra: Alsang - BARE Events and Productions - Bornholms Kulturuge - Bornholms Museum - Bornholms Musik- & Teaterråd - Bornholms Regionskommune - Brødrene E. S. & A. Larsens Legat - Foreningen Folkemødet - Rønne Handelsstandsforening - Rønne-Knudsker Byting m.fl. -