Litteraturens Folkemøde

Litteraturens Folkemøde

Åbningsarrangement, Litteratur, Historie/Kulturhistorie, FamilievenligNexøFredag 16. september, Lørdag 17. september, Søndag 18. september
Se Min kulturuge

OBS! Hold dig opdateret og se lokationer for arrangementerne i Litteraturens Folkemøde på Martin Andersen Nexøs Mindestuers hjemmeside.

Forfattere med noget på hjerte

Program

Med forbehold for ændringer

Torsdag den 15.9.
14.00 Velkomst ved Ingrid Kofod Larsen. Janne Lærkedahl underholder med sange, bl.a. med tekster af Martin Andersen Nexø.

15.30-17.30 Carsten Jensen
Martin Andersen Nexø, politisk engagement og klimakrisen

19.00-21.00 Morten Pape
Med udgangspunkt i sin prisvindende Amager-trilogi vil Morten Pape berette om et Velfærdsdanmark, som de færreste kender til. med barnets autofiktive blik vil han vise vej i betonlandsskabet  Urbanplanen i 90'erne, med udgangspunkt i en virkelig tragedie fører han os igennem et Danmark med racisme og social armod, og med den unge kvinde Amalies øjne erfarer vi, hvordan et bankkrak kan efterlade en kernefamilie i både økonomisk og åndelig morads.
Amager-trilogien er, udover et flerstemmigt portræt af den familie, strukturel såvel som konkret vold, i høj grad en fortælling om samfundsklasser i Danmark båret af stor social indignation, og udgør en litterær reprimande om hvorledes vi som samfund måske har svigtet nogle idealer og fællesskabsløfter, vi for længe har taget som en selvfølge.

Fredag den 16.9.

10.00-12.00 Henrik Yde læser Martin Andersen Nexøs "Gravhøjen", herefter vil Dennis Gade Kofod  med baggrund i sit forfatterskab og Gravhøjen tale om underklassen, de underjordiske og folketro i det hele taget. Oprøret fra neden !

Åbning af Bornholms Kulturuge
Pelle Hvenegaard deltager her i den store åbning

14.00-16.00 Vandring på vores Danske Digterruter i Martin Andersen Nexøs barndomsland med Jørn Carlstedt/Erik Gornitzka som guider.

19.00 oplæsning af Martin Andersen Nexø novelle, som Henrik Yde efterfølgende perspektiverer omkring

Herefter hygge i Martin Andersen Nexøs Have.


Lørdag den 17.9.
09.30-12.00 Nicklas Freisleben Lund og Henrik Yde samtaler om deres Nexø-forskning. Et særligt træk i Nexøs samfundssatire er brugen af flere, indbyrdes modstridende fortællestemmer, der tvinger læseren til at tænke selv. Moderator Daniel Øhrstrøm
14.00-16.00 Malene Ravn
Malene Ravn fortæller om sine to seneste romaner "I dine Øjne" og "Hvor lyset er" - og om den roman, hun arbejder på nu. Tre historiske romaner, som på hver deres måde fortæller om det enkelte menneske, der - ligesom vi - står midt i historien, prisgivet sig selv, de andre, det sted og den tid, de lever i.

16.30-18.30 Vibeke Marx: " Småfolks hvisken" Vibeke fortæller:
Jeg har ikke fra begyndelsen villet noget bestemt med mit forfatterskab, blot forfatterskabet i sig selv, men med tiden blev det, næsten uden undtagelse, de undertryktes historie, jeg kom til at fortælle. Det er simpelthen dem, der talte til mig. Som der stå rpå bagsiden af en af mine romaner: "Hvis man lægger øre til småfolks hvisken, kan det hænde, man bliver belønnet med store historier.

19.30 Oplæsning af en Martin Andersen Nexø novelle, som Henrik Yde efterfølgende perspektiverer omkring.

Søndag den 18.9.
10.00-12.00 Pelle Hvenegaard og Alexandre Nsoni
Pelle Hvenegaard havde aldrig troet, at han skulle være forfatter, men han er alligevel kommet for skade at udgive to bøger og en digtsamling, og hans første bog "Kære Zoe Ukhona" er på fjerde år stadig den bedst  ratede af ALLE bøger på Mofibo. På folkemødet fortæller han om sin egen litterære rejse, og så slår han ned de steder i sine bøger, hvor den sociale indignation brænder stærkest igennem. Flere steder skriver han om dem på kanten af samfundet: Junkierne, alkoholikerne, de anbragte og så ikke mindst flygtningene - dem, der ligesom Lassefar og lille Pelle i Pelle Erobreren kommer til Danmark i håbet om et bedre liv - eller bare i det mindste et liv.
Med sig på folkemødet har han Alexandre Nsoni, der i 2021 udgav den anmelderroste selvbiografiske digtsamling "I Afkrika fødes der ikke drenge - kun mænd" på Pelles lille forlag. I bogen kommer en af dem, vi tit herhjemme taler om (oftest på meget lidt godt og en masse ondt), endelig selv til orde - og det er råt og skærer lige ind til benet og hjertet hos læseren. Alexandre læser op af sine digte og fortæller om, hvad han vil med bogen.

13.00-15.00 Iben Mondrup
Iben Mondrup bringer os i romanerne Tabita og Vittu helt tæt ind på livet af nogle af de bortadopterede grønlandske børn, som kom til at betale prisen for en fejlslagen udviklingspolitik i 60érnes Grønland. Et intimt lyttearrangement. Kom læn jer tilbage med et godt glas i hånden og lyt til forfatteren læse højt fra sine bøger.

15.30 Tak for i år og på gensyn i 2023.
Litteraturens Folkemøde foregår dels på Møbelfabrikken, dels i Martin Andersen Nexø Museet.
Projektet er støttet af : Statens Kunstfond, Nexø Borgerforening, Bornholms Regionskommune, Bornholms Kulturuge og Politikens Forlag.
Prisen for hele arrangementet på 4 dage er kr 500,-. En endagsbillet koster kr 150,-.
Som nævnt i programmet samarbejder vi med Bornholms Kulturuge og er en del af dennes åbning, som finder sted fredag den 16. september.
Dette betyder, at du skal erhverve kulturugearmbånd, som så også betyder, at du kan deltage i et væld af spændende aktiviteter rundt om på øen de efterfølgende dage.

Herudover et super tilbud til alle, der køber billet til vores arrangement. Når du har betalt din adgangsbillet til Litteraturens Folkemøde kan du få en kode af os, med denne kode kan du bestille overnatning på Møbelfabrikken med 20% rabat, denne rabat gælder også efter vores event, nemlig i hele Kulturugen, der varer til 25.9.
Skriv en mail info@andersennexoe.dk  eller ring til os 40276725 for yderligere oplysning eller forhåndstilmelding.

Først til mølle princippet gælder.

Vi glæder os til nogle fantastiske dage.

Praktisk info

Kun for gæster med Kulturugearmbånd

Sted

Nexø, forskellige lokationer. Læs mere på hjemmesiden.

Dato

Fredag 16. september, Lørdag 17. september, Søndag 18. september

Tidspunkt

14.00 - 21.30

Entré

4-dages billet: 500 kr. /1-dags billet: 150 kr.

Web

Kulturspor

Åbningsarrangement, Litteratur, Historie/Kulturhistorie, Familievenlig

Bemærkninger

OBS! Tidspunkt viser starttid om torsdagen (inden kulturugens start) og sluttid søndag. Festivalen finder sted torsdag d. 15. - søndag d. 18. september. Se i teksten for detaljeret program.