Om Kulturugen

RUM: Årets tema

Bornholms Kulturuge er en årligt tilbagevendende begivenhed som fandt sted første gang i 2001.

Hvert år i uge 38, når den bornholmske sensommer med varme og farvepragt er på sit højeste, inviterer Kulturugen til fordybelse og forkælelse med kulturbegivenheder hver dag og på hele øen.

Eventen har langsomt - men sikkert - udviklet sig til en bredt favnende begivenhed med stort set alle kunstformer repræsenteret. På Facebook kan du følge forberedelserne og se præsentation af de mange deltagende kunstnere.

Bornholms Kulturuge afvikles hvert år under et nyt tema, som kunstnere og arrangører skal forholde sig til og fortolke. Som tema dette år er valgt: RUM

Kulturugen har fire faste indslag, hvor det ældste er koncertrækken Udenfor Sæsonen, hvor Steffen Brandt lader kendte, etablerede kunstnere optræde i nye sammenhænge med unge, nye talenter. Deltagerne prøver kræfter med både egne og hinandens værker. Projektet blev i 2011 præmieret af Statens Kunstråds Musikudvalg for sin unikke karakter.

Siden 2012 har den klassiske musik fået sin pendant til Udenfor Sæsonen med mezzosopranen Andrea Pellegrinis koncerter. Dette - ikke mindre eksperimenterende projekt - hedder Klassisk på Kanten og har fast deltagelse af musikere fra The Piazolla Orchestra, der fungerer som husorkester. Her er der tale om internationale superstjerner, der betager med helt utraditionelle opsætninger på det smukke gamle Rønne Theater.

I 2014 blev Bornholms Kulturuge udvidet med Jakob Hansens Litteraturfestival. Det havde i flere år været et ønske fra bestyrelsens side at give litteratur en mere fremtrædende rolle i kulturugen. Den bornholmske forfatter Dennis Gade Kofoed har påtaget sig værtsrollen og står ikke tilbage for hverken Steffen Brandt eller Andrea Pellegrini, når det gælder lysten til eksperimenter. 

Madkulturen gjorde sit indtog i Bornholms Kulturuge 2015 med udgangspunkt i det første regionale madkulturhus i Danmark, "Gaarden", der ligger i tilknytning til landbrugsmuseet Melstedgård uden for Gudhjem. Her åbnes op for en Madkulturfest, hvor de lokale råvarer indtager en hovedrolle. Mette Martinussen sørger for en blanding af madkunst og iscenesættelse, så overraskelserne står i kø.

I tillæg til de fire faste indslag er der en lang række andre kulturarrangementer i løbet af ugen. Historie og kulturhistorie bliver formidlet ved byvandringer, arkæologi, udstillinger og åbent hus hos museer, samlinger og kulturinstitutioner. Musik i stort set alle genrer kan opleves i kirker, på udstillingssteder og på spillesteder. Jazz, blues, folkemusik, klassisk musik og pop/rock - alt hvad hjertet kan begære. Billedkunst, skulpturer og kunsthåndværk er sammen med perfomances, film, fortællekunst og teater med til at skabe hele den mangfoldige palet. 

Vi samler oplevelserne, så der er særligt fokus på en bestemt by hver dag i kulturugen, hvor aktiviteterne er koncentreret. Kulturugen er derfor en oplagt mulighed for at komme rundt på hele øen og samtidig nyde sensommerens natur scenerier.

Bornholms Kulturuge er kendetegnet ved at indeholde tværfaglige kunstformer og samarbejdsprojekter, der udover at henvende sig til publikum også indeholder mulighed for fordybelse, indsigt og deltagelse i kunstneriske læreprocesser i form af masterclasses og workshops.

Man kan støtte Bornholms Kulturuge ved at købe et Kulturuge-badge. Prisen er kr. 90,- og badget fungerer som adgangstegn til en lang række oplevelser og rabatter rundt omkring på Bornholm, specielt i forbindelse med by-dagene.

 

Bornholms Kulturuge gennemføres af Foreningen Bornholms Kulturuge, som har en bestyrelse på 7 medlemmer.

Ole Ligaard (Formand), Mikkel Claus Bach Jensen (Næstformand), Hanne Strøby (Kasserer og sekretær), Jens Svane Boutrup, Steffen Brandt, Louise Krogsriis og Martin Schødts.

Bestyrelsen fastsætter betingelser for deltagelse som arrangør, udvælger projekter efter ansøgning og fordeler økonomiske midler til gennemførelse af arrangementer.

Destination Bornholm ApS varetager funktionen som sekretariat og står således for administration, markedsføring og afvikling. Der ansættes en kulturugekoordinator, som varetager kontakten til arrangørerne. Koordinatoren fungerer desuden som pressekontakt. 

Foreningen har til formål "at tilrettelægge og gennemføre en kulturuge hvert år udenfor den turistmæssige højsæson. Kulturugen skal markere sig i det lokale, nationale og internationale kulturliv. Kulturugen sigter på at styrke kulturens placering i samfundet og fremme nye initiativer samtidig med at man fastholder værdifulde bornholmske kulturelle traditioner. Bornholms Kulturuge skal ligeledes bidrage til en udvidelse af turistsæsonen."

Bornholms Kulturuge er primært finansieret ved bidrag fra fonde og sponsorer, men har i en årrække også opnået støtte fra Bornholms Vækstforum. 

Du finder evaluering af Bornholms Kulturuge 2016 her.