Historie/kulturhistorie

Historie/kulturhistorie

Historie/KulturhistorieRundt på øenAlle dage
Se Min kulturuge

Følg Historiesporet

Bornholms historie og forhistorie adskiller sig på mange væsentlige punkter fra resten af Danmarks. Med sin placering langt ude i Østersøen har øen i årtusinder været et knudepunkt, hvor mange handelsruter krydsede forbi. Derfor har Bornholm haft tæt kontakt til resten af verden, og det er først 'for nylig', at den geografiske beliggenhed er blevet betragtet som isoleret og en ulempe.

Samtidig har øen dog altid været sårbar overfor angreb udefra. Den specielle natur har også spillet ind på øens historie, hvor fx hele stenindustrien er enestående i Danmark. Samme industri har sat sit tydelige præg på landskabet og naturen med de mange nedlagte granitbrud, som nu i mange tilfælde fungerer som rekreative områder.

Når det kommer til forhistorien og arkæologien er Bornholm også et kapitel for sig som det sted, hvor vi har de fleste og rigeste fund. Dertil kommer den store mængde af bautasten og helleristninger. 

Der er nok at tage fat på.

Bornholms Museum stiller op igen med åben arkæologisk udgravning ved chefarkæolog Finn Ole Nielsen. I år besøger vi Guldhullet i Smørenge, hvor der i 2017 blev gjort spændende fund. Arkæolog Christina Rein Seehusen, der også er forfatter til bogen "Borgenes Ø" viser rundt og fortæller om Hammershus. Turen starter i det nye besøgscenter på borgen.

I Allinge sættes der lys på helleristningerne på Madsebakke, hvor arkæologer guider dig til se de næsten usynlige ristninger, når mørket er faldet på ved vores store Åbningsarrangement.

Den nyere historie fortælles i Hasle med en film, der har fokus på brand- og redningskorpsene "Zonen og Falck" på Bornholm, og en udstilling fortæller om Hasle Brandvæsen. Der er byvandringer med kyndige guider i Rønne, Hasle, Gudhjem, Aakirkeby og Svaneke. Besøg også det kulturhistoriske museum og Hjorths Fabrik i Rønne og Melstedgaard i Gudhjem.

 

Find den lange række af arrangementer i Historie/Kulturhistoriesporet under Program.

Praktisk info

Kun for gæster med Kulturugebadge

Kulturugebadge er obligatorisk for alle aktiviteter

Sted

Hele øen

Dato

Alle dage

Tidspunkt

00.00 - 00.00

Entré

Nogle arrangementer vil være pålagt entré, mens andre er gratis

Kulturspor

Historie/Kulturhistorie