Min kulturuge

Unseen realities – Sia Lebedy

Sted: Gudhjem
Kategorier:
Historie/Kulturhistorie
Kunst
Litteratur
Madkultur
Dage:
16. september
17. september
18. september
19. september
20. september
21. september
22. september
23. september

På udstilling ”SET – af Claus Sonne” i Gudhjem Banken, vil man også kunne opleve værker af den unge ukrainske maler Sia Lebedy. I en særophængning præsenteres en række af hendes oliemalerier, der har krigen i Ukraine som bagtæppe. 

Maleriske fortællinger 
Sia Lebedys værker er maleriske fortællinger om sorg, smerte og afmagt og om at forsøge at finde tilbage til en indre ro, der med ét forsvandt i begyndelsen af 2022, da Ukraine blev invaderet. Sia Lebedy beskriver selv processen som en inderlig energi, der manifesterer sig fysisk på hendes lærreder. Som månederne og arbejdet med malerierne er gået, begynder et større perspektiv at åbne sig ud mod verden, hvor øjeblikke af håb og skønhed også kan finde vej ind i hendes malerier. 

Inspiration

Sias Lebedys malerier er stedspecifikt eller emotionelt inspireret. De bliver til i spændingsfeltet mellem den virkelighed som krigen i Ukraine udspiller, med al sin gru, og den mangfoldighed, som fx London repræsenter, med ytringsfrihed, et pulserende kunstmiljø og en lang kunsthistorie. I hvert af Sia malerier, er der en personlig og facetteret fortælling, som man som beskuer kan finde sin egen i. 

Ukraine – London - Bornholm

26-årig Sia Lebedys mand og Sias far er begge en aktiv del af forsvarskrigen i Ukraine. Selv flygtede Sia til Budapest og derfra videre til London, hvor hun tidligere har boet og studeret. 
Sias mor og storesøster er blandt de godt 200 ukrainske flygtninge, der er kommet til Bornholm. På den måde har Sia fået et tilhørsforhold til øen, som hun ofte besøger og nu igen i forbindelse med hendes udstilling ”Unseen realities” i Gudhjem Banken i Bornholms Kulturuge.

Særarrangement 22. september kl. 15 - 15.45
Set og usete realiteter. Fotograf Claus Sonne (DK) og maler Sia Lebedy (UA)

På Gudhjem by-dag 22. september, inviterer Gudhjem Banken indenfor til et møde med fotograf Claus Sonnes og Sia Lebedys værker. Der vil være fortællinger om begge kunstners arbejde og en oplæsning af tekster, skrevet af Sia Lebedys søster og mor, der handler om den igangværende krig i Ukraine og annekteringen af Krim halvøen i 2014. Der vil blive serveret ukrainske delikatesser og skænket ukrainsk vodka.