Min kulturuge

Udenfor Sæsonen 2024 - Kyllingemoderen torsdag

Sted: Aakirkeby
Kategorier:
Rytmisk musik
Dage:
19. september

Udenfor Sæsonen 2024: Hvornår kommer den dag?

Sådan lyder spørgsmålet, der fortsætter, "hvor vi tør stikke af sammen". Citatet er hentet fra Søren Kragh- Jacobsens udødelige klassiker om Mona også kaldet ‘Kender Du Det’. Ligesom de fleste dalevende mennesker kan huske, hvor de var, da Armstrong trådte de første skridt på månen, kan mange af vi nulevende huske, hvor vi var, da vi igen og igen hørte historien om den generte dreng og den uopnåelige Mona.

Denne lille historieundervisning leder frem mod præsentationen af den første af dette års Udenfor Sæsonen-solister. Søren Kragh-Jacobsen har sagt ja til at medvirke i årets koncertrække, og det betyder et lykkeligt genhør med mange af de kendte sange fra hans store sangkatalog. Men også nyskrevne sange som ærligt og redeligt og med et vist vemod fortæller om, hvordan det er at blive rigtig voksen.

Årets anden solist Nana Rashid er en yngre jazz- og soul-inspireret sanger og sangskriver. Måske vil mange komme til at huske, hvor de var, da de første gang stiftede bekendtskab med dette store nye danske håb. Her kan Bornholm jo så passende danne rammen om denne begivenhed. Nana Rashid udsendte i 2023 albummet, ‘Songs for Betty’, hvilket fik Politikens anmelder til at kvittere med 5 stjerner og ordene: "Nana Rashid har skabt et album af høj international klasse og stort potentiale" - og vi glæder os til at se den internationale klasse og det store potentiale udfolde sig under Udenfor Sæsonen.

Steffen Brandt er igen i år med til at samle holdet, der skal føre de stolte traditioner videre.

Koncertrækken Udenfor Sæsonen er blevet til et laboratorium, hvor travle og efterspurgte musikere og solister kan kaste sig ud i halsbrækkende samarbejder og eksperimenter højt oppe under teltdugen, uden sikkerhedsnet. Mødet på tværs af alder, genrer og karriere er et kærkomment frirum, hvor publikum får direkte adgang til at opleve modige kunstnere udfordre hinanden og vores allesammens bekvemmelighed.

Den klassiske del af ensemblet vil lede publikum til i de områder af den musikalske verden, som uretfærdigt nok ikke altid har fundet vej ud til et bredere publikum. I samlet kvartet vil violinist Cæcilie Balling, cellist Jacob Shaw, violinist Karen Johanne Pedersen og bratschist og mezzosopran Josefine Weber undersøge den klassiske musiks naturlige plads i en fortravlet og nogle gange overfladisk tid. 

Men vi vil også få dristige bud på nye arrangementer i samarbejde med de tre solister og den rytmiske kvartet. Christoffer Møller på klaver og Gustaf Ljunggren på guitar, saxofon og hvad der ellers er for hånden, vil sætte strøm til hele baduljen, godt hjulpet af Jeppe Skovbakke på bas og Jeppe Gram på trommer. Selv kalder de sig for Fugato Brothers og der er ingen tvivl: De er ikke kommet for at blive væk. De er kommet for at rydde op! 

Så en aften venter for de nysgerrige, med mulighed for at nikke genkendende til sange, der har været med til at tegne vores tid, og værker der frygtløst vil være med til at sætte fremtiden an.


Koncerterne er eksklusivt sat sammen til Bornholms Kulturuge 2024 og kan kun opleves der. Udenfor Sæsonen er støttet af Augustinus Fonden, Bornholms Kulturuge og Bornholms Regionskommune, og produceres af Steffen Brandt, Musikhuzet Bornholm og SPOT Festival.

 

Søren Kragh-Jacobsen

Musikken har været med Søren Kragh-Jacobsen siden barndommen. Som søn af pænt musikalske forældre var han mere eller mindre tvungen til klaverundervisning, men det var i sidste ende guitaren, der trak - det samme galt broderen Ole, mens de to andre i søskendeflokken Peter og Hans endte ved hhv. trommerne og klaveret. Søren Kragh-Jacobsen lærte at spille på en udbanket mandolin, indtil der var penge til en guitar.

Sangskrivning begyndte han tidligt på, og det tog til, da han mødte sin livslange kammerat Leif Lindskov. Sammen indspillede de den første plade ‘Hinkeruder på motorvejen’, og sidenhen musikken til Søren Kragh-Jacobsen første spillefilm ‘Vil Du Se Min Smukke Navle’ der også udkom som et album med et par sange fra filmen.

Det er over årene blevet til fem album med sangerens egen musik og tekst, og to album med Tom & Jes-sange, bedre kendt som ‘Omsen og Momsen’. I et langt liv med at have arbejdet i to spor, med filmen som det primære, og musikken som sidevogn, opstår ét spørgsmål ofte: “Hvad ville Søren Kragh-Jacobsen egentlig helst have været - sangskriver eller filminstruktør?  Svaret er ikke så svært, idet de to metier ikke er så langt fra hinanden. Det gælder nemlig for begge udtryk: Enten swinger det, eller også swinger det ikke!

Nana Rashid

Nana Rashid er en dansk jazzkunstner med rødder i Oman og Zanzibar. Nerven i alt det Nana gør, er en tro på, at musik kan afsløre alt det, der er menneskeligt. Lytteren bliver mødt med en ærlighed og åbenhed, så det usynlige, men mærkbare bånd, der binder mennesker sammen bliver trukket frem. Det er på én gang intenst og beroligende.

Med et nyt take på klassiske jazzgreb synger Nana sig ind i samtids dilemmaer. Sange fulde af nattetimernes melankoli og eftertænksomhed. Temaer om at høre til og blive sin egen, den svære kærlighed, om at være kvinde og alle de forventninger, der følger med. Anmeldere har beskrevet Nana som et bevis på, at der stadig kan findes store og uopdagede talenter i jazzen. En sanger med en fantastisk stemme og med en tilgang til musikken, der er både nøgen, sårbar og stærk. Hendes indlevelse og umiddelbare musikalitet er blevet sammenlignet med storheder som Nina Simone.Nana Rashids debutalbum 'Music For Betty' udkom i 2023.