Artist talk med Michael Geertsen i udstillingen ”Geertsen vs. Hjorth”

Artist talk med Michael Geertsen i udstillingen ”Geertsen vs. Hjorth”

Kunst, Kunsthåndværk, Historie/KulturhistorieRønneSøndag 26. september
Se Min kulturuge

Michael Geertsen vil holder artisttalk i sin udstilling på Hjorths Fabrik.

Michael Geertsen fortæller om udstillingen:

Udstillingen Geertsen vs. Hjorth, er mit bidrag til en åbning, i bedste fald en forståelse af tidligere tideres brug af kunsthistorien. Mit udgangspunkt er Hans Hjorths sortbrændte lertøj, fra tiden omkring forrige århundredeskifte. Jeg ønsker i en dialog med historisk Hjorth keramik at pege på fascinationssammenfald mellem vores egen tid og tiden omkring år 1900. Ud fra studier af Hjorth samlingen er det min konklusion, at historicismen og skønvirketidens fascination af f.eks. flagermus, trolde, runer og de gamle sagaer har ligheder med samtidens interesse og kredsen omkring de samme temaer.

Det kan aflæses i tv-serier som f.eks. ’Vikings’ og ’Games Of Thrones’ som omhandler fabellignede historier om drager, magi, stål og mod. Ligeledes ser jeg klare paralleller til Black - og Dødsmetal scenens dyrkelse af naturkræfterne og det overnaturlige. Ud over de formelle sammenfald, har jeg fundet en måde at eftergøre ’det sortbrændte’ lertøj.

På Hjorths fabrik fyrede man med brænde til toptemperatur, for derefter at sprøjte olie direkte ind i ovnatmosfæreren. Det har jeg af sikkerhedsmæssige årsager ikke gjort, men i bedste pottekone-tradition, har jeg røgbrændt i en tønde og derefter poleret med voks. ’Samarbejdet’ med Hans Hjorth har ligeledes åbnet for en legitim flirt med ornamenter og dekoration. En tilgang, som i årevis har været sparket til hjørne og betragtet som blot og bart kitsch.

Mit personlige bidrag er en dekonstruktiv tilgang og forståelse af keramikhistorien. Helt konkret så frihåndsdrejer jeg ringe, skriver og keglestubbe som garneres sammen med kvætsede Hjorth elementer lavet i de gamle forme man heldigvis har bevaret på fabrikken. Derved opstår bastardformer, som på den ene side peger på et kulturalt sammenbrud, men som tillige hylder skønvirke folkenes insisteren på at gøre det bedst tekniske og kunstneriske mulige.

Praktisk info

Kun for gæster med Kulturugearmbånd

Sted

Krystalgade 5, 3700 Rønne

Dato

Søndag 26. september

Tidspunkt

15.00 - 16.00

Entré

gratis

Kulturspor

Kunst, Kunsthåndværk, Historie/Kulturhistorie