Åbning af Bornholms Kulturuge: Bornholm Frit 2021 – 75 år

Åbning af Bornholms Kulturuge: Bornholm Frit 2021 – 75 år

Åbningsarrangement, For børn, Kunsthåndværk, Rytmisk musik, Klassisk musikAllinge-SandvigFredag 17. september
Se Min kulturuge

Den 5. april 2021 markerede 75-årsdagen for russernes afrejse fra Bornholm og dermed reelt Bornholms befrielse. Mens det øvrige Danmark den 4. maj 1945 kunne fejre befrielsen og afslutningen på 2. verdenskrig, gik det helt anderledes for sig på Bornholm. De tyske tropper nægtede at overgive sig til de sovjetiske styrker, hvilket medførte et massivt bombardement af Rønne og Nexø, med store menneskelige tragedier og materielle omkostninger til følge. Herefter var Bornholm i praksis underlagt russisk overherredømme i næsten et år.

Bornholmerne følte sig med rette, både glemt og svigtet i stormagternes efterfølgende spil om fordeling og grænsesætning i Europa. Det satte sig dybe ar i den bornholmske folkesjæl.

5. april 1946 forlod russerne så endelig Bornholm og bornholmerne kunne atter ånde lettede op og igen føle sig frie og som en del af Danmark.

Koncert & fællessang

Bornholms særlige udsatte position og skæbne, er baggrund for begivenheden Bornholm Frit. Inspireret af de alsangsstævner, der foregik over hele Danmark under den tyske besættelse og således også på Bornholm, inviteres der til en fejring af friheden med fællessang og koncert og stærke solistpræstationer.

Bornholm Frit tager afsæt i et musikalsk repertoire af gamle kendte sange fra tiden omkring og efter besættelsen, men præsenterer også nyere kendte, som helt nyskrevne sange der understøtter frihedstemaet bredt.

Aktuelt markerer Bornholm Frit også i en nutidig kontekst, at vi nu næsten kan leve normalt igen, efter halvandet års pandemi, afsavn og isolation. En tid der måske har givet os en flig af forståelse for, hvordan det er at miste sin frihed, relationer og virketrang. Sammen kan vi nu fejre og værdsætte frihedsbegrebet i alle dets former med livemusik, fællessang og nærvær. 

Medvirkende:

Signe Asmussen – Henriette Engelhart – Signe Kofoed – Jakob Seerup – Kalle Brandt – Michael Friis – Jesper Mejlvang – Henrik Billing

Lineup opdateres løbende op til begivenheden!

Praktisk info

Kun for gæster med Kulturugebadge

Sted

Allinge (præcis lokation følger snarest)

Dato

Fredag 17. september

Tidspunkt

16.00 - 17.30

Entré

Gratis

Kulturspor

Åbningsarrangement, For børn, Kunsthåndværk, Rytmisk musik, Klassisk musik

Bemærkninger

Det er gratis at deltage i Bornholm Frit 😊

Medbring din smartphone, så du kan downloade sangteksterne og info om Bornholm Frit på: https://www.billings.dk/

Medbring også gerne en klapstol, et lunt tæppe og drikkevarer efter behag.

Medvirkende musikere og solister opdateres løbende på: https://www.facebook.com/bornholmfrit