Guldhullet i Smørenge

Guldhullet i Smørenge

Historie/KulturhistorieAakirkebyTorsdag, 19. september
Se Min kulturuge

Åben arkæologisk udgravning med en spændende historie

I 2009 fandt man guldfund i Smørenge ved Vestermarie og arkæologerne var ikke i tvivl om, at her var tale om en plads, som var blevet undersøgt før. Nemlig helt tilbage i 1725 hvor Jacob von Melle omtalte et fund af guldstykker, men hans stedsangivelse var ikke specielt præcis: ”et bøsseskud nord for gården og ¾ mil fra kysten”.

Tilfældigvis og heldigvis var fundstedet blevet bevaret i form af stednavnet Guldhullet, og det var afsat på et kort, som museet modtog en kopi af fra Afdeling for Navneforskning ved Københavns Universitet.

Ved hjælp af nye, højfrekvente metaldetektorer er lykkedes det i 2017 at finde 39 stykker guld, bl.a. guldgubber, som forestiller nøgne kvinder og trolde.

Prøveundersøgelser viste også kogestensgruber fyldt med ildskørnede sten og knogler fra ko, hest og får. Fund af jernringe og et bronzespænde dateres til 400-600 efter vor tidsregning, dvs. samme alder som guldfundene.
Ved årets arrangement i Kulturugen håber vi, at de fortsatte undersøgelser kan fortælle os meget mere om, hvad der er foregået på stedet.

Praktisk info

Kun for gæster med Kulturugebadge

Sted

Smørengevej 10, Vestermarie, 3720 Aakirkeby

Dato

Torsdag, 19. september

Tidspunkt

10.00 - 12.00

Entré

gratis

Kulturspor

Historie/Kulturhistorie