Daniel Dalgaard og Spor der fører videre (formiddag)

Daniel Dalgaard og Spor der fører videre (formiddag)

Litteratur, KunstGudhjemSøndag, 16. september
Se Min kulturuge

Forfatter Daniel Dalgaards endnu ikke udgivne roman, tager udgangspunkt i Gudhjem. Og ikke bare i Gudhjem, men også i og omkring Oluf Høsts kunstnerhjem i Løkkegade. Det er langt hen ad vejen fri fantasi, men har rødder i en virkelighed, der udspiller sig før og under 2. verdenskrig og er en skæbnefortælling om et lille samfund og især om dets udstødte/ de ikke tilpassede!
SPOR DER FØRER VIDERE er en unik mulighed for at komme helt tæt på en skriveproces, der præsenteres sammen med tredimensionelle tableauer af billedkunstner Jo Dam Kærgaard.
Der vil på Gudhjem by-dag 16. sep. være 2 oplæsninger af Daniel Dalgaard og kan herefter opleves som udstilling med tableauer og tekstopslag til udgangen af Bornholms Kulturuge.

SPOR DER FØRER VIDERE indgår i og åbner kulturugens nye spor: Bornholms Litteraturfestival - arrangeret af Bornholms lille Boghandel og Svanekegaarden v. Mie Hjort, der byder velkommen i BANKEN.
Bemærk at der er et begrænset antal billetter til oplæsningerne 16. sep.

Baggrund for projektet, fortalt af Jo Dam Kærgaard:

SPOR DER FØRER VIDERE
I begyndelsen af dette år fik jeg lyst til igen at læse rigtig god litteratur og havde fundet Johanes V. Jensens ”Kongens fald” og ”Pelle Erobreren” af Martin Andersen Nexø frem. Forinden havde jeg været gennem Karen Blixens ”Vintereventyr”, hvorfra jeg brugte citater på en udstilling i BANKEN.

Og så skete der et mirakel. Jeg fik lov til at læse med på forfatter Daniel Dalgaards første del af en roman, der endnu ikke er færdigskrevet og som først udkommer om et år eller to.
Romanens del 1, der har arbejdstitlen ”Genfærd”, måler sig, med mine læseøjne, de tre førnævntes forfatterskab, og den fejede alt andet ned af mit natbord. Daniels tekst er så billedmættet og helt uden (udover overraskende bevidste) sproglige gentagelser. Fortællingen er grum, intens, fyldt med smerte og humor, natur og vejrlig. Selvom handlingen foregår i den første halvdel af forrige århundrede, er den forløst ind i nutiden på en skelsættende måde. Lever resten af romanen op til begyndelsen, kan jeg ikke forestille mig andet, end at den er starten på en karriere, for en af Danmarks kommende store forfattere.

Og så indtraf endnu et mirakel. Jeg kunne ikke få Daniels tekst ud af sind og krop og da deadline for ansøgning til Bornholms Kulturuge nærmede sig, måtte den simpelthen tage udgangspunkt i ”Genfærd”. Jeg fik en ubændig lyst til at iscenesætte uddrag af teksten i tredimensionelle tableauer, konkrete og abstrakte, og jeg ville så gerne at flere end jeg, kunne få lov at se med ind i skriveprocessen. Og tænk sig, Daniel sagde ja til at deltage!

Det er jeg meget taknemmelig over, for det må være nærmest grænseoverskridende for en forfatter, at lukke publikum ind sit værk så tidligt i en skrivefase. Og ydermere, at han har så meget tillid, at han lader mig omsætte billeder fra hans tekst til tableauer.

Nu glæder vi os til at kunne invitere indenfor i BANKEN i Bornholms Kulturuge, hvor vi søndag 16. september åbner det nye spor: Bornholms Litteraturfestival.
Velkommen!


Om kunstnerne:
Forfatter Daniel Dalgaard (f. 1987) er tidligere udkommet med to digtsamlinger ”Vi er ikke konger”, Rosinante, 2013, og den anmelderroste ”Spejlkamel”, Samleren, 2015. SPOR DER FØRER VIDERE giver et førstehånds indblik i forfatterens roman-debut, der udkommer i et af de kommende kalenderår.

Billedkunstner Jo Dam Kærgaard har et omfattende og aktivt CV bag sig og åbnede i 2016 BANKEN i Gudhjem, der dels rummer atelier og værksted, men også Galleri BANKEN, hvor der siden har været afholdt en lang række udstillinger og arrangementer.

Praktisk info

Kun for gæster med Kulturugebadge

Sted

BANKEN, Brøddegade 6, 3760 Gudhjem

Dato

Søndag, 16. september

Tidspunkt

11.00 - 12.00

Entré

Gratis generalprøve – send SMS med antal til: 61 10 24 03

Web

Kulturspor

Litteratur, Kunst

Bemærkninger

Billetter sælges via billetlugen samt på Svanekegaarden - derudover på det enkelte arrangement fra 1 time før arrangementets start

Daniel Dalgaard 16. sep. kl. 11 & 13  Udstilling 16.-22. sep. kl. 17-19

Fri entré til udstillingen også uden kulturugepas

Book her